Szent Jószef Kórus

Kórus próbák

korusproba

 

A Wekerle-telepi Szent József Kórus próbáit minden hétfőn 19.30-21.30-ig tartjuk.


A heti rendszeres próbák szükség szerint, előre egyeztetett időpontban rendkívüli szólam próbákkal egészülhetnek ki.

Lehetőség szerint nyaranta több napos intenzív kórus-táborozást is szervezünk, ahol a tanulás mellet jut idő a szórakozásra is.

Karvezetőnk

 

A Wekerle-telepi Szent József Kórus karvezetője : Kiss Boldizsár

Bővebben >

 

Szeretettel köszöntünk honlapunkon!

 

A Wekerle – telepi Szent József Kórus története.

 

 A Kispest-Wekerle-telepi Munkás Szent József Plébánia-templom jelentős zenei hagyományokkal rendelkezik. Már a templom felszentelése után néhány évvel, 1934. szeptember 17-én megalakult a templom első kórusa, a „Harmonia Sacra Énekkar” Hajnal József kántor vezetésével. Tőle fia Hajnal István vette át a karmester pálcát 1937-ben, majd adta tovább Somorjai József tanár úrnak akit 1950-ben a „politika” kényszerített távozásra  a kórus éléről.  A folytatás és mondhatnánk a kórus virágkora 1950 és 1975 között Dauner János szalézi szerzetes atya vezetése alatt köszöntött be. A legsötétebb Rákosi időkben is sikeresen működő, 70-80 fős kórus több mint 100 művet tartott a repertoárján, köztük olyan nagyszabású oratórikus kompozíciókat, mint  Mozart Requiem -je, Beethoven C-dúr miséje, Haydn Nelson-miséje, Rossini Stabat Mater-e, és adták elő operaházi szólisták alamint alkalmi zenekarok kíséretével.

Mivel János atya „túlságosan jól működött és túl sok fiatalt vonzott maga köré” az ÁEH (Állami Egyházügyi Hivatal) sokat zaklatta. 1975-ben nyugdíjazták és el is helyeztették innét. Ezzel a Harmonia Sacra Énekkar gyakorlatilag  megszűnt  a tagság szétszéledt. Egy részük követte János atyát új állomás helyére az Egyetemi templomba. A kórusélet pedig templomunkban  15 évre „alvó állapotba” került.  Ez idő alatt több karnagy is megpróbálko- zott a patinás együttes maradékának életben tartásával de nem sok sikerrel.

Aztán a sok próbálkozás után, a nagy elődök nyomdokain mégiscsak újraindult a kórusélet.

Történt ugyan is 1989 végén, hogy néhány fiatal hittanos kamasz és néhány fiatalos lelkületű kevésbé fiatal szülő, - akiket Dauner János atya „kórusának szele még megcsapott” - úgy érezték, hogy nekik nagyon hiányzik a korábbi évekből megszokott karácsonyi kóruséneklés. A lelkesedésből Moldvay Józsefné próbált a rendelkezésre álló rövid idő alatt „kórust” faragni eleve azzal a kikötéssel, hogy hosszabb távon nem tudja elvállalni. Ezzel azonban a „lavina” elindult és a „lejtőn” nem volt megállás – folytatni kellett. Itt  (is) lépett be a Szentlélek Virágh József akkori káplán atya képében, aki megtalálta és ide hozta a fiatal zenész házaspárt, Dallos Erikát és Kaposi Gergelyt, akik elvállalták az akkor még leginkább a vágyak mezején létező kórus vezetését és azóta is nagy odaadással végzik.

       A kórusélet hosszú idejű megszakítása miatt úgy gondoltuk ez a kórus már nem az a kórus, ezért aztán elődeink emlékét büszkén vállalva, hagyományait tiszteletben tartva új nevet keresünk magunknak. Kézenfekvő volt, hogy templomunk védőszentje, Szent József „szárnyai alá”  bújjunk a névválasztással. Így alakult meg a Wekerle-telepi Szent József  Kórus 1990. januárjában.

    Célkitűzésünk kezdettől fogva első sorban az egyházi év ünnepeihez alkalmazkodó templomi liturgikus szolgálat, valamint a kórusirodalom reprezentatív darabjainak hangversenyszerű előadása, de a megalakulás után hamarosan, - és nem utolsó sorban - kórusunk egy igazi jó közösséggé is vált.
     Vegyes kar vagyunk, létszámunk az évek folyamán általában 35-40 között változott. Rendszeresen heti egy alkalommal tartunk 2 órás próbát, mely szükség szerint rendkívüli szólam próbákkal és lehetőség szerint nyaranta több napos intenzív kórus táborozással egészül ki.

       Dallos Erika már működésük elején külön „kis kórust” szervezett a kislányokból a diákmiséken való énekléshez. Ebből lett az „Angyali Kar” ami tulajdon képen mindig szerves kapcsolatban volt és van a „nagy”  kórussal. Mivel Erikának az évek során saját 4 tagú házi „angyali kara” született, kénytelen volt utódot keresni maga helyett. Az utód, pedig az Angyali Kar  kis angyalából addigra már nagy angyallá nőtt Tarnainé Benkő Orsi lett, aki azóta is lelkesen, nagy szeretettel, és kitartással vezeti az újabb és újabb „angyalokat”.

          Az együttes repertoárján mintegy 120 darab szerepel, gregorián és középkori többszólamú énekek, reneszánsz motetták és misék, barokk oratórikus művek, Liszt Ferenc késői kompozíciói, Kodály és a XX.sz.-i magyar egyházzene legértékesebb alkotásai.       

   
     2015 -ben hálaadó szentmisével ünnepeltük kórusunk 25 éves fennállását. Ez alkalomból összehívtuk az évek során különböző okok miatt elmaradozott kórustagjainkat is és a mise után közösen nagy sikerű „öröm koncertet” adtunk.

 

     2015. szeptemberétől alapító Karvezetőink elfoglaltságuk miatt  nem tudták már tovább vállalni a feladatot.

   A kórus vezetését ez időtől Kiss Boldizsár  vette át


          Kórusunk a rendszeres „itthoni” templomi liturgikus szolgálaton, és az immár hagyományossá vált karácsonyi, nagyböjti, halottak napi koncerteken kívül az elmúlt években sok helyen szerepelt bel és külföldön egyaránt.

Programok

Február 2018
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Aktuális havi programok

Február

  6.  hétfő            koruspróba

13. hétfő             kóruspróba

19. vasárnap    11 órai misén énekelünk

20. hétfő             kóruspróba

27. hétfő             kóruspróba

További programok

Látogatók

Oldalainkat 12 vendég és 0 tag böngészi